#rokfortprojekt- Penthouse a Duna felett

Rokfort Home > #rokfortprojekt > #rokfortprojekt- Penthouse a Duna felett

#rokfortprojekt- Penthouse a Duna felett

Határtalan élettér a fellegekben

Korábban volt szerencsénk bemutatni nektek egy, a Kijev belvárosa fölé épült, különleges atmoszférát nyújtó penthouse -t, s annak különös részleteit, melyet a híres ukrán építész, Sergey Makhno családja számára tervezett. Érdemes visszapillantani rá, majd érzetében, stílusvilágában összevetni az általunk most bemutatni kívánt budapesti luxuslakással.

Mivel előző bejegyzésünkben erre nem tértünk ki, most definiáljuk a ‘penthouse’ fogalmát.
Mi tehát a penthouse? Az Egyesült Államokból eredeztethető kifejezésben bújik meg a görög “penta”, azaz ‘öt’. Mire utal az 5-ös szám? Hamar megértjük, ha sorra vesszük egy penthouse-i forma legfőbb kritériumait:

  • a legfelső emeleten található, minimum négy emelet felett (manapság felhőkarcolók tetejére épül)
  • legalább 120-150 nm-es alapterülettel  (lakótér tekintetében)
  • hatalmas, általában/legalább a lakás alapterületének felével megegyező méretű terasz, tetőkert, mely min. három égtáj felé nyitott
  • szokatlanul nagy belmagasságú
  •  liftből nyíló. speciális kártyával (Ez nagyon amerikai)

Tehát röviden: egy olyan önálló lakóház, mely legalább 5 emeletes épületek; felhőkarcolók tetejére épül, hatalmas méretű terasszal és belmagassággal.

Írásunk mostani alanya több szempontból is különleges szemünknek és szívünknek egyaránt.
Ez a budapesti penthouse ugyanis nem mindennapi háttértörténettel és tervezőkkel bír.

A polihisztor F. Kovács Attila és párja, Megyesi Zsuzsa képzelete és ízlése által már másodszor újulhatott meg az újlipótvárosi luxuslakás. A két átalakulás között 20 év telt el. Az egykoron Aczél György lányának tulajdonában lévő penthouse, most alaprajzának szinte teljes újrarajzolásával, az eddiginél még nagyobb légiesség megteremtésével változott át az egykor keleties, marokkói mór stílusból klasszikus és modern 20. századi alkotóelemek kecses táncává. Látványában visszaköszön a tervező páros ‘loft’ iránt tanúsított szeretete és csalhatatlan tapasztalata, mind a térben élő, mind pedig a komponáló szemszögében. A lakótér egyeduralmának előnye, hogy a hártyaszerűen vékony válaszfalai, üvegezett ajtói és üveg függönyfalai végtelen panorámát biztosítanak a szem számára, keresztül a Dunán, egyenesen a budai hegyek felé.

Különösen nagy büszkeség számunkra, hogy ehhez az eltökélt aprólékossággal átgondolt enteriőrhöz burkolatainkból is merítettek az alkotók. A márvány és kőzet hatású burkolatok előkelő könnyedséggel simulnak a helyiségek atmoszférájába, a nagyméretű kőporcelán lapok és a kraklé felületű mázas csempék pedig már a loft attribútumaiként köszönnek vissza.

S végül pár szóban a tervezőkről.
Megyesi Zsuzsa: művészeti kurátor, designer
Ferenczfy-Kovács Attila: építészmérnök, iparművész, díszlet- és látványtervező, vizuális művész. Híres munkái a teljesség igény nélkül: Terror Háza, Holokauszt Múzeum, Vasfüggöny emlékmű

A projektről készült teljes fotósorozatot itt tekinthetitek meg.

forrás: OCTOGON Magazin 2017/6
tervezők: A + Z Design Studio
fotók: Barbay Csaba (OCTOGON Magazin 2017/6)