Skandináv dizájn – a bohókásan elegáns

Rokfort Home > Trend > Skandináv dizájn – a bohókásan elegáns

Skandináv dizájn – a bohókásan elegáns

A skandináv stílus évek óta hódít otthonos melegsége és ízlésessége miatt, s egyre több továbbgondolt stílusával találkozhatunk az interneten és magazinokban egyaránt.
Azok számára, akik eddig csak szemezgettek a dizájnnal, összeszedtük a 10 legjellemzőbb szempontot, melyeket követve igazi skandi-atmoszférát varázsolhatnak otthonukba!

1. A padló

A padlószőnyegek ideje lejárt; pontosabban, ezen dizájn kellékei közt soha nem is volt helyük! Az igazi skandináv stílus preferenciája minden szobában az elegáns, világos fapadló- persze egyetlen kivételes eset azért van, ez pedig a fürdőszoba.

2. Színek tánca

Fehér falak, hűvös szürke és kék textilek: ezek garantáltan a skandináv atmoszféra alapjai, habár a `40-es és `60-as évek popkultúrájából kialakult skandi irányzatok között sokkal dinamikusabb színvilággal is találkozhatunk. Olyanokkal, mint például a Marimekko kiegészítői, vagy Josef Frank darabjai! Mindkettő nagyon különböző, de nagyon skandináv!
3. Textúrák, anyagok

Fa -fa-fa, és ne szégyelljük megmutatni! Használjunk kevert burkolatokat a falon és mennyezeten egyaránt, így képezve sajátos textúrát; a szürke festékkel pedig ne spórolj, a fenyő- és tölgyfa sárgás hatását semlegesítheted vele!4. Formák

Letisztult vonalak- építészettől a bútorokig: minden egyszerű és nagyszerű!

5. Funkció

Egy igazi skandináv enteriőr a mindennapok inspiráló harmóniáját kell, hogy sugározza, egy funkció-központú, a hétköznapokat támogató berendezésű környezettel!

6. Bútorok

Számos különleges darabot találhatunk a stílus alkotóitól, ha kicsit beleássuk magunkat a bútorok vadászatába. Olyan méltán híres nevekkel kell, hogy megismerkedjünk, akik az 50-es évek tehetséges dizájnerjei: Hans Wegner, Alvar Aalto és Arne Jacobsen darabjai még mindig gyönyörűek, idő- és értékállóak.

7. Szedd ráncba!

Bármelyik skandináv megborzongana egy angol viktoriánus enteriőr látványától: a kis dobozoknak otthont adó doboz házaktól. Csak csínján a kiegészítőkkel!

8. Kandallót a sarokba!

A skandináv országokban a téli hónapok hírhedten zordak, nem csoda hát, ha szinte minden nappaliban helyet kap egy hagyományos kandalló vagy kályha. Ellentétben a brit otthonokkal, ahol a tűzhely a helyiség fókuszában áll, a skandináv klasszikusok egészen egyszerű oszlopformájúak – ám annál gyönyörűbb csempével díszítettek, különösen a 19. századi darabok-, és a szoba egyik sarkában húzódnak meg szemérmesen

.

9. Bent is, kint is!

A skandinávok szeretnek időt tölteni a szabadban, s ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy még a legkisebb lakáshoz is tartozik falatka terasz, vagy egy takaros kis erkély. Előszeretettel ülnek ki beszélgetni a késő nyári estéket, vagy akár grillezni egy családi ebédre (legfőbb riválisai az ausztrál és dél-afrikai bbq sztéknek).

10. Légy öko-barát!

A svéd polgárok nagyon gyorsan váltottak környezettudatos berendezkedésre otthonaikban. Tripla szigetelt ablakok, falak és tetők, geotermikus hőszivattyúk: ezek egy átlagos svéd otthon „tartozékai”. Minden tekintetben követendő- akarjuk mondani beérendő példa!